Статті про дитяче харчування

Метод BLW. Дитина не їсть прикорм. Що робити?

Дитина від початку введення прикорму й навіть відмовляється його навіть пробувати! Що робити? Мене звати Наталія Чернега, я засновниця Школи дитячого харчування, доктор медичних наук.
Наталия Чернега, школа детского питания, дитячий гастроенетролог, прикорм, BLW

Метод BLW

Сьогодні активно просувається BLW, як метод заохочення дитини до самостійного харчування, тим самим тренування смаків. Особисто я маю певні сумніви, що даний метод покращує введення прикорму в певної частини дітей, щобільше це підтверджує і спостереження за такими дітьми. Станом на сьогодні понад 280 сімей пройшли консультацію в моїй школі й під супроводом нашої команди вводять прикорм своїм діткам. Ми маємо багаторічний досвід налагодження дитячого харчування, тому й висновки мої ґрунтуються не тільки на наукових статтях, але й на практичному та реальному досвіді.
Ідея самостійного відлучення від грудного годування за бажанням дитини є чудовою! Однак більшість експертів з BLW прикорму не враховують достатньо велику кількість діток, яких ми, спеціалісти з корекції дитячого харчування, називаємо «малоїжками». Так малюки з перших років життя вередують під час їжі й метод BLW, як і традиційне введення прикорму, з ними не працює.

Як зрозуміти, що дитина малоїжка?

У науці такий термін, звісно, не зустрінеш, оскільки він поєднує в собі багато різних характеристик проблемного дитячого харчування. У науково-популярних статтях ми використовуємо цей термін для спрощення та зрозумілої комунікації з батьками.

Отже, яку дитину ми визначаємо малоїжкою?

  • із перших років життя їсть обмежену кількість продуктів
  • їсть повільно (це може викликати у батьків негативні емоції, я розумію вас)
  • надає перевагу мучному, солодкому
  • надає перевагу певним характеристикам їжі, наприклад, лише кусочкам або перебитій, прісній або з насиченими смаками, теплій або холодній їжі
  • у переважній більшості вміє боротись з батьками, а, отже, добре ними маніпулює

Такі малюки вже від початку введення прикорму примхливі й уперті щодо харчування. Батьки тут не винні, як і дитина, головне навчитись з цим працювати.

Що робити, якщо така дитина не хоче їсти прикорм?

Я чудово розумію батьків, яких прикорм дуже сильно вимотує. Я теж мама й так само проходила цей шлях. Тож аби ви не були стомленими й не відчули негативних наслідків у харчуванні дитини вже на початку 2-3 року життя малюка-малоїжки, ділюсь маленькими хитрощами.

  • Новоспечені батьки часто бояться, що дитина недоїдатиме. Я хочу вас заспокоїти, об'єм харчування не є прерогативою правильного розвитку, перевага надається різноманітності їжі. Кількість — не якість.

  • Не заохочуйте малоїжку з перших місяців введення прикорму до примх. Якщо відмовляється пробувати їжу, то починайте з їжею гратись, нюхати, висаджуйте за сімейний стіл, не має значення чи спробує, чи ні, результат буде в майбутньому. Гратись з їжею — нормально.

  • Якщо примхи й маніпуляції вже є, ігноруйте її. Не показуйте дитині, що хвилюєтесь за її харчування. Дітки дуже добре відчувають, коли батьки хвилюються і готові йти на поступки, а це стає основою до маніпуляцій у майбутньому. Перестаньте вмовляти, торгуватись або сперечатись щодо годування. Усвідомлений спокій батьків — один з головних факторів щасливого дитинства дитини та якісного розвитку.

  • Відмовтесь від солодкого і будь-якої смачної випічки мінімум до 3-4 років! Цей пункт є критично важливим, якщо ви прагнете виховати здорову дитину з раціональним ставленням до їжі.

  • Навчіться позитивно заохочувати здорове харчування. Наші психологи та спеціалісти з сенсорного розвитку відмічають, що різні винагороди формують у дитини позитивні асоціації з корисною їжею та допомагають малюкам позбутись страху куштувати щось нове. Памʼятайте, винагороди — це не солодощі! Обирайте спільно проведений час, ягоди та фрукти, прогулянку з улюбленим другом, перегляд мультфільму чи гру в хованки. Винагороди мають бути корисно їстівні, іграшкові, подієві, емоційні, але не цукрові!
Я бажаю вам цікавого прикорму, нехай цей період дорослішання малюка буде для вас помірно легким, а головне приємним. Саме в такі моменти ви створюєте довірливі та теплі стосунки у вашій сімʼї. За столом не повинно бути ні крику, ні покарань. Сприймайте усе спокійніше й ви здивуєтесь результату. Я вам обіцяю.
Якщо ж ви побачите, що жодна з рекомендацій не працює, тоді звертайтесь до нас по допомогу. Наша команда із задоволенням допоможе вам скорегувати поведінку малюка за столом і допоможе опанувати навичку корисно харчуватись. Ми тут, ми завжди з вами й на боці здорового дорослішання вашої крихітки!
Для запису на консультацію заповніть форму або телефонуйте: 0672232126
Прикорм