Статті про дитяче харчування

Метод BLW. Дитина не їсть прикорм. Що робити?

Дитина від початку введення прикорму й навіть відмовляється його навіть пробувати! Що робити? Мене звати Наталія Чернега, я засновниця Школи дитячого харчування, доктор медичних наук.

Метод BLW

Сьогодні активно просувається BLW, як метод заохочення дитини до самостійного харчування, тим самим тренування смаків. Особисто я маю певні сумніви, що даний метод покращує введення прикорму в певної частини дітей, щобільше це підтверджує і спостереження за такими дітьми. Станом на сьогодні понад 280 сімей пройшли консультацію в моїй школі й під супроводом нашої команди вводять прикорм своїм діткам. Ми маємо багаторічний досвід налагодження дитячого харчування, тому й висновки мої ґрунтуються не тільки на наукових статтях, але й на практичному та реальному досвіді.
Ідея самостійного відлучення від грудного годування за бажанням дитини є чудовою! Однак більшість експертів з BLW прикорму не враховують достатньо велику кількість діток, яких ми, спеціалісти з корекції дитячого харчування, називаємо «малоїжками». Так малюки з перших років життя вередують під час їжі й метод BLW, як і традиційне введення прикорму, з ними не працює.

Як зрозуміти, що дитина малоїжка?

У науці такий термін, звісно, не зустрінеш, оскільки він поєднує в собі багато різних характеристик проблемного дитячого харчування. У науково-популярних статтях ми використовуємо цей термін для спрощення та зрозумілої комунікації з батьками.

Отже, яку дитину ми визначаємо малоїжкою?

  • із перших років життя їсть обмежену кількість продуктів
  • їсть повільно (це може викликати у батьків негативні емоції, я розумію вас)
  • надає перевагу мучному, солодкому
  • надає перевагу певним характеристикам їжі, наприклад, лише кусочкам або перебитій, прісній або з насиченими смаками, теплій або холодній їжі
  • у переважній більшості вміє боротись з батьками, а, отже, добре ними маніпулює

Такі малюки вже від початку введення прикорму примхливі й уперті щодо харчування. Батьки тут не винні, як і дитина, головне навчитись з цим працювати.

Що робити, якщо така дитина не хоче їсти прикорм?

Я чудово розумію батьків, яких прикорм дуже сильно вимотує. Я теж мама й так само проходила цей шлях. Тож аби ви не були стомленими й не відчули негативних наслідків у харчуванні дитини вже на початку 2-3 року життя малюка-малоїжки, ділюсь маленькими хитрощами.

  • Новоспечені батьки часто бояться, що дитина недоїдатиме. Я хочу вас заспокоїти, об'єм харчування не є прерогативою правильного розвитку, перевага надається різноманітності їжі. Кількість — не якість.

  • Не заохочуйте малоїжку з перших місяців введення прикорму до примх. Якщо відмовляється пробувати їжу, то починайте з їжею гратись, нюхати, висаджуйте за сімейний стіл, не має значення чи спробує, чи ні, результат буде в майбутньому. Гратись з їжею — нормально.

  • Якщо примхи й маніпуляції вже є, ігноруйте її. Не показуйте дитині, що хвилюєтесь за її харчування. Дітки дуже добре відчувають, коли батьки хвилюються і готові йти на поступки, а це стає основою до маніпуляцій у майбутньому. Перестаньте вмовляти, торгуватись або сперечатись щодо годування. Усвідомлений спокій батьків — один з головних факторів щасливого дитинства дитини та якісного розвитку.

  • Відмовтесь від солодкого і будь-якої смачної випічки мінімум до 3-4 років! Цей пункт є критично важливим, якщо ви прагнете виховати здорову дитину з раціональним ставленням до їжі.

  • Навчіться позитивно заохочувати здорове харчування. Наші психологи та спеціалісти з сенсорного розвитку відмічають, що різні винагороди формують у дитини позитивні асоціації з корисною їжею та допомагають малюкам позбутись страху куштувати щось нове. Памʼятайте, винагороди — це не солодощі! Обирайте спільно проведений час, ягоди та фрукти, прогулянку з улюбленим другом, перегляд мультфільму чи гру в хованки. Винагороди мають бути корисно їстівні, іграшкові, подієві, емоційні, але не цукрові!
Я бажаю вам цікавого прикорму, нехай цей період дорослішання малюка буде для вас помірно легким, а головне приємним. Саме в такі моменти ви створюєте довірливі та теплі стосунки у вашій сімʼї. За столом не повинно бути ні крику, ні покарань. Сприймайте усе спокійніше й ви здивуєтесь результату. Я вам обіцяю.
Якщо ж ви побачите, що жодна з рекомендацій не працює, тоді звертайтесь до нас по допомогу. Наша команда із задоволенням допоможе вам скорегувати поведінку малюка за столом і допоможе опанувати навичку корисно харчуватись. Ми тут, ми завжди з вами й на боці здорового дорослішання вашої крихітки!
Для запису на консультацію заповніть форму або телефонуйте: 0672232126
2024-03-04 15:22 Прикорм