Статті про дитяче харчування

Дитина не їсть, що робити? Що таке ARFID

Чи буває так, що ваша дитина уникає певної їжі? Часто це не просто вибір, а справжня проблема, яка потребує вирішення. Сьогодні ми розпочинаємо серію постів про ARFID - або розлад уникнення/обмеження споживання їжі.

Що таке ARFID?

ARFID - це коли дитина має виражену очевидну відсутність інтересу до їжі, відмовляється їсти по причині неприйняття смаків, текстури, тобто сенсорних характеристик їжі.

Симптоми ADFID

• уникання їжі через смак, текстуру або колір
• страх перед неприємними відчуттями, як-от задуха або блювота під час їжі
• загальну байдужість до їжі і харчування

Діти з ARFID можуть їсти дуже обмежену кількість продуктів, відчувати тривогу при думці про їжу або страждати від недостатнього харчування і проблем з ростом.

Як допомогти дитині з ARFID?

Методи корекції ARFID у дітей включають командний підхід, що охоплює педіатрів, психологів і дієтологів. Вони допомагають розширити раціон та подолати страхи пов'язані з їжею через:

  • психологічна допомога зі сприйняття їжі та управлінням страхами
  • сенсорну інтеграцію сприятиме відкритості до нових видів їжі
  • знайомство з їжею через гру змінить з новими продуктами
  • ABA-терапію допоможе сім'ї та створить стратегії формування здорових харчових звичок у дитини

Якщо помітили симптоми ARFID у вашої дитини, записуйтесь на консультацію до нашої команди. Ми разом знайдемо найкращий шлях до здорового харчування та комфортного годування вашої дитини. Ми ніколи не залишимо вас на самоті з проблемою дитячого харчування 🧡
Для запису на консультацію заповніть форму або телефонуйте: 0672232126
Стаття написана Наталією Чернегою, доктором медичних наук, із покликанням на дослідження та рекомендації Американської Асоціації Педіатрії.
Перебірливе харчування