Статті про дитяче харчування

Дитина з аутизмом не їсть: що робити?

диета при аутизме, как накормить ребенка с аутизмом
Батьки діток з РАС часто зустрічаються з відмовою від їжі, дитина не їсть і звичні рекомендації щодо налагодження харчування дитини не працюють. У цій статті ми розкажемо головні правила харчування діток з аутизмом. Авторка статті - засновниця Школи дитячого харчування, доктор медичних наук, спеціалістка з проблемного дитячого харчування, Наталія Чернега.

Чому діти з аутизмом перебірливі в їжі?

Майже всі дітки з аутизмом мають виражену перебірливість у їжі. Вони бояться певних продуктів, бо їхній вигляд, текстури, смаки, запахи або температура лякає дітлахів.

Причиною такої харчової неофобії у переважної більшості є низька здатність сприйняти й обробити органами чуттів характеристики їжі. Така особливість в офіційній медицині називається порушенням сенсорної обробки.

Статистика показує, що на першому місці у дітей відмічаються:
  • несприйняття текстури
  • зовнішнього вигляду
  • смаку
  • запаху
  • температури

Особливості харчування діток з РАС

Діти з РАС полюбляють їсти крохмалисті продукти, закуски й оброблені харчові продукти. Проте вони в більшості випадків відмовляються від овочів, фруктів та продуктів з високим вмістом білка. Також діти з аутизмом гірше харчуються поза домом, зокрема тому, що не сприймають іншу подачу їжі, певний посуд, умови, у яких вони звикли їсти. Існують дослідження, які демонструють, що хлопчики частіше стикаються з проблемами саме в умовах харчування та оточенні, а от дівчата частіше не сприймають самі характеристики їжі.
Порушення у сприйнятті смаку, кольору, текстури та температури їжі є домінуючою причиною перебірливості в харчуванні таких дітей.
Однак також можуть впливати й медичний, і поведінкові причини. Наприклад, до медичних належать алергія, гіперчутливість до певних продуктів, гастроезофагальний рефлюкс та інші. А от поведінкові особливості дитини є фоном для формування маніпулятивної поведінки або неправильної поведінки батьків щодо процесу годування.

Головні правила харчування діток з РАС

диета при аутизме, как накормить ребенка с аутизмом
Ми зібрали для вас головні правила дієти при аутизмі, які допоможуть вам зменшити вияви перебірливості та навчити дитину пробувати нові смаки. Ми знаємо, що шлях до розвʼязання проблем з перебірливістю досить довгий, але з цими порадами ви впораєтесь швидше!

  • Гастрономічне життя дитини з РАС таке ж складне, як і соціальна комунікація, воно повинно корегуватись. Важливо віддати дитину на заняття, які допомагають пропрацювати її сенсорні системи. Наприклад, такі заняття проходять у нашій Школі дитячого харчування під керівництвом провідного спеціаліста з розвитку.

  • Не можна нав'язувати дітям з аутизмом будь-кого як приклад для наслідування.

  • Знайдіть вашу проблему - несприйняття смаку, кольору, текстури, вигляду, температури чи умов харчування. З цим вам допоможе кваліфікований нейропсихолог. Цей спеціаліст допоможе вам зрозуміти особливості саме вашої дитини, знайти ключову проблему, яка впливає на перебірливість. Нейропсихолог проведе тестування, найде труднощі в роботі певної сенсорної системи, а потім допоможе створити індивідуальний план роботи з проблемою.

  • Дослідіть поведінку дитини під час харчування - це допоможе вам краще зрозуміти дитину та її потреби в налагоджені харчування й облаштуванні простору для їжі.

  • Дотримуйтесь побажань вашої дитини, що текстури, смаку та температури їжі, але не забувайте додавати трошки експериментів без насилля чи силування дитини.

  • Ведіть щоденник харчування дитини, у якому відмічайте не лише продукти, а й умови прийому їжі.

  • Дозволяйте дитині їсти окремо від інших членів сім'ї або надавати їй індивідуальну підтримку під час їжі, якщо бачите, що це дає результат і сприяє налагодженню харчування дитини.

  • Не хвилюйтесь, не змушуйте, не кричіть. Поведінка батьків під час прийому їжі і вільний стиль годування є важливими для позитивного сприйняття їжі.Довіртесь процесу, проявіть підтримку. Так, ми знаємо, що це іноді дуже складно, але це важливо для вашого щасливого сімейного майбутнього.

  • Відмічайте моменти, коли раціон стає обмеженим і типовим, адже такий раціон може стати причиною дефіциту харчових нутрієнтів та вітамінів і стримуватиме правильний розвиток дитини. Якщо такі періоди стаються все частіше, то зверніться за допомогою до спеціаліста з проблемного дитячого харчування в нашій Школі дитячого харчування. Ми знаємо, як допомогти вам зробити раціон дитинки з РАС різноманітним.
Якщо вам потрібна допомога з харчуванням вашої дитини з аутизмом та підтримка, записуйтесь на консультацію нашої Школи дитячого харчування. Ми не залишимо вас на одинці з проблемою й допоможемо її виправити.

Для запису на консультацію пишіть нам в Instagram або телефонуйте: +380672232126
Перебірливе харчування