Статті про дитяче харчування

Введення прикорму: як помітити алергію?

Введення прикорму з 4-6 місяців життя є важливим для кожного малюка, оскільки формує не лише смакові переваги дитини, а й впливає на формування переносимості їжі та реакції на алергени в майбутньому.

Останні наукові публікації показали, що різноманітна їжа на першому році життя і раннє введення алергенних продуктів корисно для дитини й пов'язано зі зниженням ризику атопічних станів і профілактикою алергії.
При цьому, 90% харчових алергій обумовлюються 8 основними алергенами (арахіс, лісові горіхи, яйця, соя, пшениця, молоко, риба і молюски), а крупи, овочі, фрукти і м'ясо не часто викликають реакції.
Сучасні рекомендації щодо прикорму залишаються незмінними й прописують введення нових продуктів, які складаються з одного інгредієнту з перервою у 3-5 днів для спостереження за алергічними реакціями та неімунною непереносимістю їжі.

Однак, більшість алергічних реакцій мають клінічний перебіг коротший ніж 3 дні. Так, імунні алергічні реакції, як правило, виникають відразу або протягом 2 годин після прийому продукту, а неімунні реакції, викликані харчовим білком проявляються протягом перших 4-6 годин після прийому їжі.
Оскільки підхід до профілактики харчової алергії змінився, а рекомендації залишаються колишніми, слід правильно підходити до введення прикорму.
Пам'ятайте наступні поради:

1) обговоріть зі своїм педіатром ризик атопії й харчової алергії
Така оцінка при введенні прикорму є вкрай важливою. Ризик атопії у малюка визначається генетичною складовою (наявність алергії у батьків і родичів першої лінії), харчуванням матері під час вагітності і вигодовування, перших проявів атопії малюка

2) при відсутності ризику перерва між введенням кожного нового продукту може бути скорочена до 1-2 днів і таке скорочення збільшує різноманіття введення нових продуктів у дитини до 1 року життя і профілактику перебірливого харчування

3) при наявності високого ризику атопії період очікування реакції на продукти можна подовжити до 3-5 днів
Такими продуктами мають бути ті, які входять у перелік 8 основних алергенних продуктів, перерахованих вище. Інші продукти, а саме овочі, фрукти, крупи можуть вводитись більш швидко

4) виключення будь-якого продукту із харчування дитини повинно бути індивідуальним з урахуванням реакцій

5) повне виключення деяких алергенів не завжди необхідне
Наприклад, переважна більшість дітей з алергією до яєць і молока добре засвоює термічно оброблені форми цих продуктів, що дозволяє розширити раціон дитини й забезпечити необхідні нутрієнти.

Памятайте, введення прикорму дитині є важливою областю харчування, що впливає не лише на смаки та переваги продуктів, а й профілактику алергію і непереносимості продуктів у подальшому житті.

Індивідуальний підхід до введення вашому малюку прикорму грунтується на загальних рекомендаціях з урахуванням групи ризику атопії у малюка і харчової поведінки. Читайте детальніше про введення алергенів у раціон малючка у цій статті.
Прикорм