Введення прикорму має бути правильним, адже "доросла" їжа має не тільки забезпечувати потреби дитини у вітамінах для росту тіла, але й формувати здорову імунну систему в малюка. Але правила введення прикорму багато джерел трактують по-різному, тож давайте розберемось саме з доказової точки зору!
Наукові дослідження останнього десятиліття показали, що алергени в низьких дозах, які надходять в організм з їжею формують «здорову» імунну відповідь. Саме травна система є першими воротами для підсилення імунітету.
Різноманітний раціон формує здорову мікрофлору кишечника, яка першочергово контролює нечутливість до алергенів. На профілактику алергії впливає наявність омега кислот, харчових волокон в раціоні дитини та загалом показано, що різноманітність раціону дитини з перших років життя є профілактикою алергії в майбутньому.
Дослідження показали, що гіперчутливість до алергенів починає формуватися вже внутрішньоутробно, тому новітні рекомендації щодо харчування під час вагітності й грудного вигодовування та введення прикорму дитині змінились кардинально.
Рекомендації введення алергенів у раціон немовлят
Немовлятам потенційно алергенні продукти слід вводити в тому ж віці, що й інші тверді продукти, тобто у віці від чотирьох до шести місяців, коли діти проявляють інтерес до вживання твердої їжі. Ризик харчової алергії зводиться до мінімуму, коли, наприклад, яйця теж вводяться в раціон у віці від чотирьох до шести місяців, а жирну морську рибку слід вводити один раз в тиждень, чергуючи з м'ясом, починаючи з шести місяців.
Не рекомендується відкладати введення потенційно алергенних продуктів з метою запобігання розвитку алергічних захворювань. Зернові каші, у складі яких є глютен, можна вводити як другий вид прикорму, не відкладаючи до старшого віку.
Неімунна гіперчутливості до їжі
Однак, говорячи про дітей слід памятати, що в ранньому віці може бути й неімунна гіперчутливість до їжі, така що виникає як реакція на забруднювачі та фармакологічні властивості їжі. Вона також може бути наслідком незрілих обмінних процесів в організмі дитини. Більшість випадків неімунної гіперчутливості до їжі спричинені продуктами з алергенами. Дослідники говорять, що така реакція зумовлена незрілою імунною системою. Тому продукти з високим алергізуючим потенціалом повинні надходити в організм дитини у низьких дозах і без додаткових зовнішніх забруднювачів.
Головні алергени
коровяче молоко
риба
яйця
горіхи
мед
шоколад
цитрусові
Введення їх в раціон дитини першого року життя з високим ризиком розвитку харчової алергії дозволено, але повинно проводитись більш ретельно. Якщо, наприклад, це молоко коровяче, то обгрунтовано вводити алерген коровячого білка у вигляді творогу, а яйце лише у термічно обробленому вигляді, що знижує його алергенне навантаження і при цьому формує «здорову» імунну відповідь.
Говорячи про введення прикорму і високо алергенні продукти слід враховувати й загальні забруднювачі. Наприклад, деякі види риб можуть мати хімічні забруднювачі, а мед може мати мікробні токсини, які в дитини першого року життя є небезпечними.
Що ще може бути небезпечним для дитини?
При введенні прикорму слід враховувати широкий спектр хімічних речовин, які для дорослої людини відносно безпечні:
харчові добавки у вигляді барвників
консерванти
посилювачі смаку
підсолоджувачі
мікробні та рослинні токсини
фармакологічні речовини, які можуть міститись у їжі
Усе має значення з точки зору формування непереносимості їжі та формування імунітету у дитини.
Отже, сучасні рекомендації щодо введення прикорму передбачаються введення алергенних продуктів, однак для дітей з високим ризиком харчової алергії такі продукти повинні вводитись у низьких дозах, за рахунок різноманітності харчування і бути «чистими» з позиції харчової безпеки.
Авторка статті:
Наталія Чернега, засновниця Школи дитячого харчування, спеціалістка з дитячого проблемного харчування, доктор медичних наук
Записуйтесь на консультацію та отримуйте якісну медичну допомогу від команди Наталії Чернеги та Школи дитячого харчування.
Ми знаємо, як навчити дитину любити різноманітну їжу та позбавити батьків проблем під час годування.