Дитяче харчування – це категорія промислових продуктів, які виготовляються з урахуванням особливостей травлення дітей і до яких застосовуються певні вимоги стандартизації.
Вміння читати етикетки на продуктах дитячого харчування є важливим для правильного вибору, уникнення алергенів, корекції функціональних кишкових розладів і формування смаку у дитини. На упаковках вказують, як правило, лише основні складники продуктів. Етикетки можуть містити інформацію про перехресний контакт з алергеном, однак такі дані зазначають не завжди, з огляду на відсутність їх обов’язковості.
Перший прикорм? Як читати етикетки на продуктах дитячого харчування
Початковим дитячим харчуванням є продукти прикорму, до яких висуваються певні вимоги: відсутність потенційних алергенів, барвників, ароматизаторів, цукру. Вважається, що склад і період введення прикорму надзвичайно важливі у профілактиці алергії й кишкових дисфункцій. З прикормом дитина отримує не тільки ті поживні речовини до яких готова її травна система, а й ті, яких стає недостатньо в грудному молоці у віці 4-6 місяців.
Такими важливими й “дефіцитними” речовинами є залізо, вітамін Д, цинк. Дефіцит заліза і цинку є поширеною проблемою харчування дітей раннього віку. Вважається, що з прикормом дитина повинна отримувати 90% рекомендованої кількості заліза в біодоступній формі.
Першими продуктами прикорму є каші і овочі.
Чим корисні для дитини каші?
Каша, як продукт прикорму, має важливе значення у збагаченні раціону дитини залізом і цинком. Вона забезпечує добову потребу дитини другого півріччя життя в залізі на 40% і на 30-50% в цинку. Харчова цінність каш визначається відповідною цінністю крупи, яка використана як основа.
При відносно близькому складі основних нутрієнтів різних видів круп, каші суттєво відрізняються за вмістом вітамінів і мінеральних солей. За цим показником перевагу мають гречана і вівсяна крупи, які містять найбільшу кількість вітамінів В1, В2, магнію і заліза.
Зернові продукти призначаються в якості першого прикорму у дітей з недостатньою вагою. На етикетках важливо звертати увагу на вміст цукру, ароматизаторів і молока. При їх наявності, каші не рекомендовано давати дітям з ризиком алергії, атопічним дерматитом і функціональними розладами кишківника. Важливим є збагачення каш такими мікроелементами, як залізо, йод, цинк. Відповідна інформація міститься на етикетках цих продуктів.
Одночасно з кашами у якості першого прикорму вводять овочі, які не лише мають харчову цінність, але і формують у дитини смак. Бажано, щоб страви з них не містили солі, консервантів, барвників і ароматизаторів. Найважливіше знайомство має відбутися із гірким і кислим смаками.
У промислові овочеві пюре додають загусники: рисовий і картопляний крохмаль, вівсяне борошно тощо. Об’єм основного складника при цьому зменшується на 20-30%. При їх додаванні також може змінюватися смак продукту.
В овочеві пюре в якості жирів додаються тільки рослинні олії. На відміну від етикеток деяких продуктів для дорослих, щоденні значення насичених жирів, холестерину, натрію і харчових волокон не вказуються, оскільки вони не встановлені для дітей молодше чотирьох років.
Маркування м'ясного пюре передбачає обов’язкове зазначення кількості м’яса в загальному об’ємі упаковки. Як правило, це 25-50% зі 100 г продукту. Решта – це рисове борошно, вода, олія. Це необхідно враховувати, адже рекомендовані норми споживання м’яса для дітей різного віку відрізняються: в 7-8 місяців його об’єм має бути 30-50 г на добу, у 9-12 місяців - 60-80 г.
До складу фруктових пюре можуть також входити загусники: крохмаль, борошно рисове, манну крупу, пектини та ін. Соки містять цукор навіть без його додавання. Більшість з них виготовляється без такого добавлення, тобто містять природні цукри. Додаватися для підсолодження можуть кукурудзяний сироп, декстроза і сахароза.
Рекомендоване мінімальне вживання доданого цукру дітьми, а до двох років повне їх виключення.
Варто знати, що соки містять дуже мало вітамінів: в середньому 2-4% від добової потреби дітей раннього віку. Інколи в них додають залізо і вітамін С, що вказується на етикетках. Ті, які змішані з кількох фруктів або овочів, поживніші, оскільки в такому випадку відбувається взаємне збагачення харчовими компонентами. Соки з м’якоттю більш ситні, ніж освітлені.
Вміння читати етикетки на продуктах дитячого харчування є важливим для правильного вибору, уникнення алергенів, корекції функціональних кишкових розладів і формування смаку у дитини. На упаковках вказують, як правило, лише основні складники продуктів. Етикетки можуть містити інформацію про перехресний контакт з алергеном, однак такі дані зазначають не завжди, з огляду на відсутність їх обов’язковості.
Перший прикорм? Як читати етикетки на продуктах дитячого харчування
Початковим дитячим харчуванням є продукти прикорму, до яких висуваються певні вимоги: відсутність потенційних алергенів, барвників, ароматизаторів, цукру. Вважається, що склад і період введення прикорму надзвичайно важливі у профілактиці алергії й кишкових дисфункцій. З прикормом дитина отримує не тільки ті поживні речовини до яких готова її травна система, а й ті, яких стає недостатньо в грудному молоці у віці 4-6 місяців.
Такими важливими й “дефіцитними” речовинами є залізо, вітамін Д, цинк. Дефіцит заліза і цинку є поширеною проблемою харчування дітей раннього віку. Вважається, що з прикормом дитина повинна отримувати 90% рекомендованої кількості заліза в біодоступній формі.
Першими продуктами прикорму є каші і овочі.
Чим корисні для дитини каші?
Каша, як продукт прикорму, має важливе значення у збагаченні раціону дитини залізом і цинком. Вона забезпечує добову потребу дитини другого півріччя життя в залізі на 40% і на 30-50% в цинку. Харчова цінність каш визначається відповідною цінністю крупи, яка використана як основа.
При відносно близькому складі основних нутрієнтів різних видів круп, каші суттєво відрізняються за вмістом вітамінів і мінеральних солей. За цим показником перевагу мають гречана і вівсяна крупи, які містять найбільшу кількість вітамінів В1, В2, магнію і заліза.
Зернові продукти призначаються в якості першого прикорму у дітей з недостатньою вагою. На етикетках важливо звертати увагу на вміст цукру, ароматизаторів і молока. При їх наявності, каші не рекомендовано давати дітям з ризиком алергії, атопічним дерматитом і функціональними розладами кишківника. Важливим є збагачення каш такими мікроелементами, як залізо, йод, цинк. Відповідна інформація міститься на етикетках цих продуктів.
Одночасно з кашами у якості першого прикорму вводять овочі, які не лише мають харчову цінність, але і формують у дитини смак. Бажано, щоб страви з них не містили солі, консервантів, барвників і ароматизаторів. Найважливіше знайомство має відбутися із гірким і кислим смаками.
У промислові овочеві пюре додають загусники: рисовий і картопляний крохмаль, вівсяне борошно тощо. Об’єм основного складника при цьому зменшується на 20-30%. При їх додаванні також може змінюватися смак продукту.
В овочеві пюре в якості жирів додаються тільки рослинні олії. На відміну від етикеток деяких продуктів для дорослих, щоденні значення насичених жирів, холестерину, натрію і харчових волокон не вказуються, оскільки вони не встановлені для дітей молодше чотирьох років.
Маркування м'ясного пюре передбачає обов’язкове зазначення кількості м’яса в загальному об’ємі упаковки. Як правило, це 25-50% зі 100 г продукту. Решта – це рисове борошно, вода, олія. Це необхідно враховувати, адже рекомендовані норми споживання м’яса для дітей різного віку відрізняються: в 7-8 місяців його об’єм має бути 30-50 г на добу, у 9-12 місяців - 60-80 г.
До складу фруктових пюре можуть також входити загусники: крохмаль, борошно рисове, манну крупу, пектини та ін. Соки містять цукор навіть без його додавання. Більшість з них виготовляється без такого добавлення, тобто містять природні цукри. Додаватися для підсолодження можуть кукурудзяний сироп, декстроза і сахароза.
Рекомендоване мінімальне вживання доданого цукру дітьми, а до двох років повне їх виключення.
Варто знати, що соки містять дуже мало вітамінів: в середньому 2-4% від добової потреби дітей раннього віку. Інколи в них додають залізо і вітамін С, що вказується на етикетках. Ті, які змішані з кількох фруктів або овочів, поживніші, оскільки в такому випадку відбувається взаємне збагачення харчовими компонентами. Соки з м’якоттю більш ситні, ніж освітлені.
Записуйтеся на консультацію вже зараз, заповніть форму чи зателефонуйте 0672232126.